Gendarmstien

Danmarks smukkeste vandresti

Fra den dansk-tyske grænse ved Padborg langs kysten af Flensborg Fjord og strandene på Broager Land, forbi Dybbøl Banke, gennem Sønderborg til Høruphav på Sydals går den ca. 74 km lange Gendarmsti.

Ruten, der er afmærket med små skilte med en blå gendarm, begynder ved Haraldskov i Padborg, et par hundrede meter fra den nedlagte grænseovergang.

Den snor sig gennem skov og slugter forbi den danske by Kobbermølle, der nu ligger på den tyske side af grænsen.

Gendarmstien er en rigtig sti det meste af vejen, med nogle få hundrede meters asfalteret vej ,og nogle gange på stranden med rullesten og sand.

Gendarmstien opstod efter folkeafstemningerne i 1920, som bragte Sønderjylland tilbage til Danmark efter tabet i krigen 1864.

Det blåuniformerede grænsegendarmeri fik ansvaret for at bevogte grænsen, kontrollere skibstrafikken langs kysten og holde udkig efter smuglere.

Hver gendarm fik tildelt bevogtningen af et stykke af grænsen, og det foregik til fods. Fodpatruljeringen blev indstillet i 1958, da grænsegendarmeriet fik biler. Stien groede til og blev snart glemt.

Sønderjyllands Amt har dog sidenhen genetableret store dele af stisystemet og afmærket ruten med små skilte, der viser en blå gendarm. Gendarmstien indgår i den europæiske fjernvandrerute E6, der kan følges fra Finland til Grækenland, så der er også mulighed for at gå længere.

ImageGen
gendarmstien_492x130
skomagerhus
ImageGen